Moni nauttii työsuhteessaan ainakin joistain työsuhde-eduista. Tässä on paketti yleisimmistä eduista, joita saatat kohdata tai joita voit työnantajallesi ehdottaa.
Luuri ja lounas
Tutuimpia etuja ovat puhelin- ja lounasetu. Puhelinedun arvo on kiinteä. Ruokailulipukkeen verotusarvo on 75 prosenttia lippuun kirjatusta nimellisarvosta. Työnantaja voi veloittaa lounasedusta työntekijältä verotusarvon verran tai vähemmän. Lipukkeesta voi veloittaa enemmänkin, mutta se on harvinaista.
Kun työntekijältä perittävä veloitus on lounaan verotusarvoa pienempi, syntyy verotettavaa lounasetua. Työnantaja voi myös tarjota edun täysin veloituksetta, jolloin se on kokonaan luontoisetua.
Mikäli lounaasta peritään koko verotusarvon kokoinen veloitus, ei lomalla anneta etua eikä työntekijältä veloiteta mitään. Jos etua syntyy, lasketaan etu joko rahana mukaan lomapalkkaan tai annetaan lounassetelit, mutta arvostetaan ne täyteen nimellisarvoon normaalin 75 prosentin sijaan.
Työmatka työantajan tuella
Verottajan ohjeistus työsuhdematkalipun suhteen on jonkin verran mutkikas. Työsuhdematkalippu on verovapaata 300 euroon asti ja 600 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Työmatkakuljetus on myös yksi mahdollinen tapa tukea henkilöstöä.
Liikuntaa ja kulttuuria
Liikunta- ja kulttuurisetelit lasketaan työntekijän omaehtoiseksi toiminnaksi, jota työnantaja voi tukea. Kohtuullisena edun määränä verottaja pitää 400 euroa työntekijää kohden. Summan ylittävä osa on veronalaista palkkatuloa. Myös työntekijän itse valitseman harrastuksen maksut ovat aina palkkaa.
Merkkipäivät ja tunnustukset
Henkilöstölleen voi antaa lahjoja merkkipäivinä tai eläkkeelle siirryttäessä. Työntekijöitä saa muistaa hääpäivänä, 50-, 60- ja 70-vuotispäivänä ja pitkäaikaiseen palveluun perustuvana merkkipäivänä.
Verottaja pitää arvoltaan kohtuullisena 1-2 viikon bruttopalkkaa vastaavaa lahjaa. Kalliimpi lahja on verotettavaa arvon ylittävältä osalta.
Virkistäytymistä kesäpäivissä ja pikkujouluissa
Työnantaja voi tarjota koko henkilökunnalle suunnattua kohtuullisen hintaista virkistys- ja harrastustoimintaa verovapaasti, kunhan työnantaja valitsee toiminnan tavan ja ajankohdan. Kun yrityksen koko henkilöstöllä tai tietyn osaston kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus osallistua tilaisuuteen, on työnantajalla vähennysoikeus kustannuksista alkoholia, tupakkaa ja juhlapaikkaa myöten.
Vuokramökkejä
Lomanviettomahdollisuuden voi tarjota työntekijöilleen työnantajan omistamassa tai vuokraamassa loma-asunnossa verottomasti. Työnantaja ei voi korvata verovapaasti loman matka-, ruokailu- tai oleskelukustannuksia.
Taivas rajana luontoiseduissa
Työntekijälle voi antaa luontoisetuna käyttöön mitä tahansa viinikaapista veneeseen. Etu huomioidaan aina verotettavana palkkana. Arvo ei ole aina verottajan määrittelemä. Esimerkiksi lehtitilauksessa verotusarvo on lehden tilaushinta.
Joulukinkku on ”vähäinen lahja”
Vähäisessä lahjassa on oleellisinta, että se ei ole työntekijän valittavissa ja sen arvo on enintään 100 euroa. Sitä ei veroteta. Joulukinkku, herkkukori tai pienet esinelahjat kuuluvat tähän ryhmään. Joulurahat, ostokortit ja muut rahaan verrattavat lahjat ovat verotettavaa palkkaa arvosta riippumatta.
Vakuutukset ja työterveyshuolto
Lakisääteisen työterveyshuollon sisältö ja laajuus vaihtelevat ala- ja työpaikkakohtaisesti. Työnantaja voi halutessaan järjestää myös työhön liittymättömiä terveydenhoitopalveluita tai ottaa työntekijöilleen sairaskuluvakuutuksen, jonka vakuutusmaksu henkilöä kohden on enintään 400 euroa.
Vakuutuskassasta terveyttä
Vakuutuskassat ovat yrityksistä erillisiä. Niille työntekijät maksavat jäsenmaksua ja yritys suurempaa kannatusmaksua. Vakuutuskassa lisää hyvinvointia. Harva lykkää hoitopalveluiden käyttöä, kun ne korvataan käyttäjälle.
Sairaan lapsen hoitoetu
Vuodesta 2012 alkaen työnantaja on voinut järjestää työntekijän lapselle hoitajan verovapaasti sen sijaan, että työntekijä jäisi itse kotiin hoitamaan sairasta lasta. Etu voidaan tarjota myös vain avainhenkilöille.
Työaikaedut
Yksi vähiten tiedostetuista työsuhteen eduista on liukuva työaika. Sen tarjoamiseen ei työnantajalla ole velvollisuutta. Työntekijä voi esimerkiksi tasata ylimääräisellä tunnilla aiemmin vajaaksi jättäneensä päivän.
Kahvia ja pullaa
Työnantajan kustantamat kahvitaukotarjoilutkaan eivät ole itsestäänselvyys. Kahvia, virvokkeita ja kahvileipää saa verottajan mukaan tarjota vain sen verran, ettei se riitä korvaamaan lounasta.
Vakiintunut käytäntö
Työsuhteeseen saattaa myös kuulua vakiintuneiksi käytännöiksi muodostuneita työnantajaa sitovia ehtoja. Jos palkanlisää on maksettu vuosittain useita vuosia, sitä ei välttämättä voi työnantajan yksipuolisella päätöksellä poistaa, vaikka siitä ei työsopimuksessa mainintaa olisikaan.
On mielekästä palkita
Verovapaiden etujen järjestäminen maksaa työnantajalle. Yrityksissä tiedustellaan palautetta suoraan henkilöstöltä tai esimiehiltä. Paras vaste tulee usein työntekijöiltä. Työnantaja voi saada tukea työhyvinvoinnin edistämiseen esimerkiksi eläkeyhtiöitä. Monet edut ovat myös vähennettävissä verotuksessa.
Haluatko tietää jostain artikkelin aiheesta enemmän? Lähetä kysymyksesi LTA:n työsuhdeneuvontaan osoitteeseen: tyosuhde(at)liiketaloudenliitto.fi
Tekstin on laatinut palkanlaskennan ammattilainen Leila Shahem.